Båtene fraktet soldater og krigsmateriell i land og mellom skipene i konvoy fra Storbritannia. Ombord var 24 500 mann og titusener av tonn med gods, som skulle fraktes fra og til land og mellom krigsskipene, gjennom 7 uker. Kuttere og skøyter førte ogå ut flere hundre sårede og døde soldater fra frontlinjene, også tyske soldater, særlig i Gratangen og Ofoten. 27 skøyter og kuttere sørget også for å frakte ut 4500 sivile fra Narvik, før tyskerne gjenerobret byen, først i juni.

De fleste av de rundt 250 båtene fra nordlige Nordland og Sør-Troms kom under angrep fra bombefly og maskingeværer i land, men bare to fartøy sank helt, To mann døde som følge av tjenesten, mens flere ble såret.

Dette er et stort og fullstendig utelatt kapittel av vår krigshistorie, og dette er ei skam, sier Enoksen.

Ivar var også i Skotland for et år siden og møtte der nittiåringen Patrick Dalzel-Job. Som ung fenrik ble han den som organiserte og kontrollerte det meste av fraktingen. Patrick, som snakket en nordnorsk dialekt, ble senere modell for "Agent 007, James Bond", etter at han seinere i krigen virket som spesialagent for Royal Navy bak fiendens linjer på Kontinentet. I denne etterretningstjenesten arbeidet han under commander Ian Fleming, som senere ble forfatter.

Ivars bok er til salgs hos bokhandlerne.