Hvem får vaksine først?
De 6 kommunene har til sammen 14.500 innbyggere og har fått 3000 vaksiner. Disse vaksinene skal rekke til befolkningen som tilhører en risikogruppe og er fra 6 mnd og oppover, samt til helsepersonell (til sammen ca. 24 % av befolkningen). Kommunene i samarbeidet deler på vaksinene og vi kan derfor tilby vaksine samtidig til alle som sentrale helsemyndigheter har prioritert i denne første vaksinasjonsrunden.

Hvor og når får risikogruppene vaksine?
Alle 6 kommunene er i gang med vaksinering og befolkningen kan finne informasjon om når og hvor gjennom annonser i media og på kommunen sine hjemmesider. Risikogruppene står også her og på www.pandemi.no. Dersom noen er i tvil på om de tilhører en risikogruppe kan de avklare dette med egen lege.

Når tilbys resten av befolkningen vaksine?
Kommunene må først få gitt vaksine til risikogruppene. I Norge er tilgangen på vaksine det som avgjør når vi kan tilby vaksine til alle. Kommunene vil tilby vaksine til resten av befolkningen så snart vi får vaksiner til dette. Når vi får dette, vet vi ikke sikkert.

Norge får 150.000-500.000 vaksiner per uke som sentrale helsemyndigheter prioriterer og distribuerer. Det kan hende at myndighetene vil prioriterer å levere vaksine først til de områdene i Norge som er hardest rammet av pandemien.

Dersom vaksinen kommer i flere omganger må en også prioritere innenfor "resten av befolkningen".

Viktigst:
Vi vaksinerer de særlig utsatte først. Så snart vi blir ferdig med dette og får ny forsyning av vaksine kommer turen til resten av befolkningen. Da skal vi sørge for å gi god beskjed om dette.

 

Aslak Hovda Lien
Kommuneoverlege
IK Samhelse